Nahan pienet virheet, kuten hienoiset sävyerot sekä rypyt ovat täysin luonnollisia aidolle nahalle. Suosittelemme välttämään tuotteiden suoraa kosketusta veden sekä rasvan kanssa, mikäli tuotetta ei ole suojattu laadukkaalla hoitoaineella. Kenkien suojaus tulee uusia aina käyttötarpeen sekä sääolojen mukaan. Värjätty nahka saattaa värjätä vaaleita pintoja. Tuotteemme on hyvä suojata suoralta auringonvalolta, sekä suurilta lämpötilanvaihteluilta.  Kenkäpari on hyvä säilyttää omassa kenkäpussissa toisiltaan suojattuina, jottei pinta pääse naarmuuntumaan. Lisätietoja kenkien huollosta voit tiedustella asiakaspalvelustamme sähköpostitse onlineshop(at)minnaparikka.com tai puhelimitse +358447961182

Nahkapohja

Nahkapohjaiset mallit tulee puolipohjata ajan myötä, joka lisää kenkien pito-ominaisuutta sekä kestävyyttä. Kokonaan nahkapohjaiset mallit, kuten ballerinat, on hyvä pohjauttaa ennen käyttöönottoa. Nahkapohjaisten mallien pohja on mahdollista myös kyllästää siihen tarkoitetulla hoitoaineella, joka estää veden imeytymisen nahkapohjaan. Huomioithan että nahkapohjat kuluvat nopeammin ulkokäytössä. Mikäli sinulle herää kysymyksiä koskien kenkiesi hoitoa, suosittelemme kääntymään jalkinealan ammattilaisen puoleen. 

Suojaa pohjat:

 • Nahkapohjat tulisi puolipohjauttaa suutarilla kevyen kulutuksen jälkeen, kun nahka on sopeutunut jalan muotoon, ennen kuin pohjan kuvio on kulunut.
 • Tarkista nahkapohjien kunto säännöllisesti, jotta liiallinen kuluminen ei vahingoita kengän rakennetta.
 • Puhdista nahkapohjat puhdistusaineella (esimerkiksi bamboo lotion -aineella).

Suojaa korot

Korkolaput tulee vaihtaa ennen kuin ne ovat paksuudeltaan enää 2 mm paksuiset miltä tahansa puolelta. Älä koskaan anna korkolapun kulua koron sisäiseen metalliin asti tai saatat vaurioittaa korkoa pysyvästi.

Pintanahka

Nahkapintaiset kengät tulee suojata hyvin ennen käyttöönottoa. 
Kosteudensuojasuihke sekä laadukas kosteuttava hoitoaine kyllästää pinnan vettä, rasvaa sekä likaa hylkiväksi. Kenkien suojaus tulee uusia käyttötarpeen sekä sääolojen mukaan. Metallinhohtoista nahkaa tulee käsitellä ainoastaan sille soveltuvilla suoja- sekä hoitoaineilla. 

 • Suojaa kengät laadukkaalla kostaudensuojasuihkeella ennen ensimmäistä käyttöönottoa. Anna suihkeen kuivua kunnolla ja lisää vielä toinen kerros. Jos kengässä on muita materiaaleja tai koristeita, peitä ne ennen suihkeen levittämistä. 
 • Puhdista kenkien pinta säännöllisesti. Pyyhi kevyesti kuivalla liinalla kuivunut lika ja pöly pois. Kostuta kangasta sitten hieman lämpimällä vedellä ja pyyhi uudelleen. Anna nahan kuivua luonnollisesti (ei esim. lämpöpatterin päällä tai auringonvalossa – liika lämpö voi kuivattaa nahan).
 • Käytä korkealaatuista hoito- ja suojavoidetta puhdistamisen jälkeen. Vältä pikakiillotusaineita ja silikonisuihkeita.

Kiiltonahka (patenttinahka)

 • Älä käytä suojasuihkeita!
 • Palauta kiilto pehmeällä kostealla liinalla ja tipalla mietoa saippuaa.
 • Kiiltonahalle soveltuva suoja-aine palauttaa nahan erityisen joustavuuden ja kiillon.

Mokkanahka 

Huokoinen mokkanahka tulee ensisijaisesti suojata hyvin kosteudelta, ja toistaa käsittely säännöllisesti käyttötarpeen sekä sääolojen mukaan. Nestemäisellä hoitoaineella on helppo syventää väriä, sekä kosteuttaa mokkanahkaa. Mokkasienellä on helppo pyyhkiä pöly sekä lika pois kenkien pinnalta. 

 • Suojaa kengät laadukkaalla kosteudensuojasuihkeella ennen ensimmäistä käyttöönottoa. Anna suihkeen kuivua kunnolla ja lisää vielä toinen kerros. Jos kengässä on muita materiaaleja tai koristeita, peitä ne ennen suihkeen levittämistä.
 • Puhdista lika ja tahrat puhdistuskumilla tai mokkasienellä. Harjaa sitten kevyesti pehmeällä mokkaharjalla.
 • Jos harjaat mokkaa eri suuntiin, jotkut mokkanahat voivat näyttäytyä kahdessa värissä suunnasta riippuen.
 • Älä koskaan käytä teräsharjaa tai kiillotusaineita mokkaan. Huom: joidenkin mokkaharjojen keskellä on teräslankaa, joka on erityisesti tarkoitettu mokkaan käytettäväksi – sellaista on turvallista käyttää.
 • Jatka käsittelyä mokalle soveltuvalla suoja- ja hoitosuihkeella.

Lakeerinahka & Pinnoitettu nahka

Kiiltäväpintaista lakeerinahkaa tulee kosteuttaa ja suojata aika-ajoin kiilltäville pinnoille tarkoitetulla hoitoaineella. Varmista, ettei hoitotuote sisällä kiiltävälle pinnalle haitallisia liuottimia, jotka saattavat himmentää pinnan kiiltoa. Kiiltäväpintaiset kengät tulee suojata kosketukselta tummien väriäpäästävien pintojen kanssa, sekä säilyttää suojattuna toisiltaan.  

Lehmänkarva

Luonnostaan hyvin säänkestävä lehmänkarva tulee ensisijaisesti suojata kosteudelta, ja toistaa käsittely säännöllisesti käyttötarpeen sekä sääolojen mukaan. 
Suojasuihke muodostaa lialta sekä kosteudelta suojaavan kalvon pinnalle, jolloin kenkien puhdistus on huomattavasti helpompaa.   

Glitter

Jotta kenkäsi säilyvät kauniin säihkyvinä, emme suosittele käyttämään mitään suoja- tai hoitoaineita synteettiselle glitterpinnalle. Suosittelemme myös välttämään glitterpintaisten kenkien käyttöä hyvin kosteassa säässä. Huomioithan että glitterpinnasta irtoaa irtohileitä ensimmäisten käyttökertojen aikana. 

Tekstiili

Tekstiilipinta on hyvä suojata tekstiilinsuojasuihkeella ennen käyttöönottoa. 
Suojasuihke muodostaa lialta sekä kosteudelta suojaavan kalvon pinnalle, jolloin kenkien puhdistus on huomattavasti helpompaa.   

Karva

Kanin- sekä lampaankarvaiset tupsuyksityiskohdat eivät vaadi suojausta. 
Mikäli karva kastuu, on hyvä antaa kengän kuivua, jonka jälkeen pinnan voi hellävaraisesti harjata takaisin pöyheäksi.