Nahan pienet virheet, kuten hienoiset sävyerot sekä rypyt ovat täysin luonnollisia aidolle nahalle. Suosittelemme välttämään tuotteiden suoraa kosketusta veden sekä rasvan kanssa, mikäli tuotetta ei ole suojattu laadukkaalla hoitoaineella. Kenkien suojaus tulee uusia aina käyttötarpeen sekä sääolojen mukaan. Värjätty nahka saattaa värjätä vaaleita pintoja. Tuotteemme on hyvä suojata suoralta auringonvalolta, sekä suurilta lämpötilanvaihteluilta.  Kenkäpari on hyvä säilyttää omassa kenkäpussissa toisiltaan suojattuina, jottei pinta pääse naarmuuntumaan. Lisätietoja kenkien huollosta voit tiedustella asiakaspalvelustamme sähköpostitse onlineshop(at)minnaparikka.com tai puhelimitse +358447961182.

Nahkapohja

Nahkapohjaiset mallit tulee puolipohjata ajan myötä, joka lisää kenkien pito-ominaisuutta sekä kestävyyttä. Kokonaan nahkapohjaiset mallit, kuten ballerinat, on hyvä pohjauttaa ennen käyttöönottoa. Nahkapohjaisten mallien pohja on mahdollista myös kyllästää siihen tarkoitetulla hoitoaineella, joka estää veden imeytymisen nahkapohjaan. Huomioithan että nahkapohjat kuluvat nopeammin ulkokäytössä. Mikäli sinulle herää kysymyksiä koskien kenkiesi hoitoa, suosittelemme kääntymään jalkinealan ammattilaisen puoleen. 

Suojaa pohjat:

 • Nahkapohjat tulisi puolipohjauttaa suutarilla kevyen kulutuksen jälkeen, kun nahka on sopeutunut jalan muotoon, ennen kuin pohjan kuvio on kulunut.
 • Tarkista nahkapohjien kunto säännöllisesti, jotta liiallinen kuluminen ei vahingoita kengän rakennetta.
 • Puhdista nahkapohjat puhdistusaineella (esimerkiksi bamboo lotion -aineella).

Korot

Korkolaput tulee vaihtaa ennen kuin ne ovat paksuudeltaan enää 2 mm paksuiset miltä tahansa puolelta. Älä koskaan anna korkolapun kulua koron sisäiseen metalliin asti tai saatat vaurioittaa korkoa pysyvästi.

Pintanahka

Nahkapintaiset kengät tulee suojata hyvin ennen käyttöönottoa. 
Kosteudensuojasuihke sekä laadukas kosteuttava hoitoaine kyllästää pinnan vettä, rasvaa sekä likaa hylkiväksi. Kenkien suojaus tulee uusia käyttötarpeen sekä sääolojen mukaan. Metallinhohtoista nahkaa tulee käsitellä ainoastaan sille soveltuvilla suoja- sekä hoitoaineilla. 

 • Suojaa kengät laadukkaalla kostaudensuojasuihkeella ennen ensimmäistä käyttöönottoa. Anna suihkeen kuivua kunnolla ja lisää vielä toinen kerros. Jos kengässä on muita materiaaleja tai koristeita, peitä ne ennen suihkeen levittämistä. 
 • Puhdista kenkien pinta säännöllisesti. Pyyhi kevyesti kuivalla liinalla kuivunut lika ja pöly pois. Kostuta kangasta sitten hieman lämpimällä vedellä ja pyyhi uudelleen. Anna nahan kuivua luonnollisesti (ei esim. lämpöpatterin päällä tai auringonvalossa – liika lämpö voi kuivattaa nahan).
 • Käytä korkealaatuista hoito- ja suojavoidetta puhdistamisen jälkeen. Vältä pikakiillotusaineita ja silikonisuihkeita.
 • Nahka kuivuu myös huoneilmassa, joten muistathan kosteuttaa nahkaa säännöllisesti myös käyttöajan ulkopuolella.

Kiiltonahka

 • Älä käytä perinteisiä suojasuihkeita!
 • Palauta kiilto pehmeällä kostealla liinalla ja tipalla mietoa saippuaa.
 • Kiiltonahalle soveltuva suoja-aine palauttaa nahan erityisen joustavuuden ja kiillon.

Mokkanahka 

Huokoinen mokkanahka tulee ensisijaisesti suojata hyvin kosteudelta, ja toistaa käsittely säännöllisesti käyttötarpeen sekä sääolojen mukaan. Nestemäisellä hoitoaineella on helppo syventää väriä, sekä kosteuttaa mokkanahkaa. Mokkasienellä on helppo pyyhkiä pöly sekä lika pois kenkien pinnalta. 

 • Suojaa kengät laadukkaalla kosteudensuojasuihkeella ennen ensimmäistä käyttöönottoa. Anna suihkeen kuivua kunnolla ja lisää vielä toinen kerros. Jos kengässä on muita materiaaleja tai koristeita, peitä ne ennen suihkeen levittämistä.
 • Puhdista lika ja tahrat puhdistuskumilla tai mokkasienellä. Harjaa sitten kevyesti pehmeällä mokkaharjalla.
 • Jos harjaat mokkaa eri suuntiin, jotkut mokkanahat voivat näyttäytyä kahdessa värissä suunnasta riippuen.
 • Älä koskaan käytä teräsharjaa tai kiillotusaineita mokkaan. Huom: joidenkin mokkaharjojen keskellä on teräslankaa, joka on erityisesti tarkoitettu mokkaan käytettäväksi – sellaista on turvallista käyttää.
 • Jatka käsittelyä mokalle soveltuvalla suoja- ja hoitosuihkeella.

Metallinahka 

 • Poista liat ja pölyt pehmeällä, kostealla liinalla.
 • Levitä metallinahalle tarkoitettu suojavoide.
 • Huomaa, että nahan metallinen viimeistely on vain pintakäsittely ja se voi kulua käytössä.

Lehmänkarva

Luonnostaan hyvin säänkestävä lehmänkarva tulee ensisijaisesti suojata kosteudelta, ja toistaa käsittely säännöllisesti käyttötarpeen sekä sääolojen mukaan. 
Suojasuihke muodostaa lialta sekä kosteudelta suojaavan kalvon pinnalle, jolloin kenkien puhdistus on huomattavasti helpompaa.   

Glitter

Glitteriä ei tarvitse välttämättä suojata, mutta glitterpinnalle voi levittää glitterille sopivaa suihketta, joka suojaa lialta. Huomioithan kuitenkin, että suihke ei saa sisältää esimerkiksi liuotteita, jotka saattavat liuottaa glitterin pois. Suosittelemme kysymään lisäohjeita asiakaspalvelustamme mikäli epäilet suojasuihkeen sopivuutta. Esimerkiksi Collonil Carbon Pro -suojasuihke soveltuu glitterpinnan suojaukseen. Suosittelemme myös välttämään glitterpintaisten kenkien käyttöä hyvin kosteassa säässä. Huomioithan, että glitterpinnasta saattaa irrota irtohileitä ensimmäisten käyttökertojen aikana. Glitter-viimeistely on vain pintakäsittely, joten se voi kulua käytössä. 

Tekstiili (ja muut synteettiset materiaalit)

 • Tekstiilipinta on hyvä suojata laadukkaalla tekstiilinsuojasuihkeella ennen käyttöönottoa. Suojasuihke muodostaa lialta sekä kosteudelta suojaavan kalvon pinnalle, jolloin kenkien puhdistus on huomattavasti helpompaa. Jos kengässä on muita materiaaleja tai koristeita, peitä ne ennen suihkeen levittämistä.
 • Poista lika pyyhkimällä kevyesti liinalla ja vaahtoavalla puhdistusaineella, pyörivin liikkein.
 • Aseta pieni puuvillapyyhe tiukasti kengän sisään imemään kosteutta. Vaihde pyyhe 1 tunnin kuluttua ja anna kuivua.   

Karva

Kanin- (vanhat mallit) sekä lampaankarvaiset tupsuyksityiskohdat eivät vaadi suojausta, ne pitävät itse itsensä puhtaana.
Mikäli karva kastuu, on hyvä antaa kengän kuivua, jonka jälkeen pinnan voi hellävaraisesti harjata takaisin pöyheäksi.

Lepokin vaatii hoitoa

Aina kun et käytä kenkiäsi, säilytä ne kuin kalleimmat aarteesi. Kun matkustat kenkiesi kanssa, pakkaa ne esimerkiksi kenkäpussiin, mikäli olet saanut sellaisen kenkiesi mukana. On hyvä pitää kengät laatikossa tai kenkäpussissa myös kaapissa, vaikka ymmärrämme että haluaisit pitää kauniit kenkäsi aina esillä. Huomioithan, että viimeisimmissä tuotantoerissä ei tule dust bagia mukana. 

Jos haluat säilyttää Minna Parikka -kenkäsi hyllyllä, varmista, että ne seisovat pystyssä, etäällä suorasta auringonpaisteesta ja tilassa, joka ei ole kostea. Umpikärkiset kengät ja saappaiden varret voi täyttää pehmeällä värittömällä paperilla, jotta ne säilyttävät alkuperäisen muotonsa.